ISHEMIA E ZEMRES

ISHEMIA E ZEMRES

Sëmundja ishemike e zemrës përfshin të gjitha kushtet në të cilat ka një furnizim të pamjaftueshëm të gjakut dhe oksigjenit në muskujt e zemrës.

Shkaku më i shpeshtë është ateroskleroza, e karakterizuar nga prania e pllakave të kolesterolit të lartë (atheromas) në arteriet koronare, të afta për të penguar ose zvogëluar rrjedhën e gjakut.

Sëmundja ishemike e zemrës ka manifestime të ndryshme klinike si angina pectoris e qëndrueshme dhe e paqëndrueshme dhe infarkti i miokardit.

Çfarë është sëmundja ishemike e zemrës?

Aktiviteti i zemrës karakterizohet nga një ekuilibër midis kërkesës për oksigjen të muskujve të zemrës dhe rrjedhës së gjakut.
Zemra, në fakt, është një organ që përdor sasi të mëdha oksigjeni për metabolizmin e saj.

Në prani të patologjive ose kushteve që ndryshojnë këtë ekuilibër, mund të gjenerohet një reduktim akut ose kronik, i përhershëm ose i përkohshëm i furnizimit me oksigjen (hipoksi ose anoksi) dhe lëndë të tjera ushqyese, të cilat nga ana tjetër mund të dëmtojnë muskulin e zemrës, duke zvogëluar funksionaliteti (dështimi i zemrës). Pengesa e papritur e arterieve koronare mund të çojë në infarkt miokardi me një rrezik të lartë të arrestit të qarkullimit të gjakut dhe vdekjes.

Duhet të mbahet mend se patologjia aterosklerotike dhe sëmundja ishemike e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjes në botën perëndimore.

Cilat janë shkaqet e sëmundjes ishemike të zemrës?

Dallohen shkaqet e sëmundjes ishemike të zemrës dhe faktorët predispozues, të njohur më mirë si faktorë të rrezikut kardiovaskular.
Shkaqet më të shpeshta të sëmundjes ishemike të zemrës janë:

Ateroskleroza, një sëmundje që përfshin muret e enëve të gjakut përmes formimit të pllakave me përmbajtje lipidesh ose fibroze, të cilat evoluojnë drejt zvogëlimit progresiv të lumenit ose drejt ulçerimit dhe formimit të papritur të një mpiksje që mbizotëron në pikën e dëmtimit.
Ateroskleroza e arterieve koronare është shkaku më i shpeshtë i anginës dhe infarktit të miokardit.

Spazmat koronare, një gjendje relativisht e rrallë që çon në një tkurrje të papritur dhe të përkohshme (spazma) të muskujve të murit të arteries, me rrjedhje të reduktuar ose të penguar të gjakut.

Faktorët e rrezikut kardiovaskular janë:

Hiperkolesterolemia ose nivelet e rritura të kolesterolit në gjak, gjë që rrit proporcionalisht rrezikun e aterosklerozës.

Hipertensioni arterial: “presioni i lartë i gjakut” ose hipertensioni arterial mund të ketë shkaqe të ndryshme dhe prek një pjesë të madhe të popullsisë sidomos mbi moshën 50 vjeç.
Ajo shoqërohet me një probabilitet të rritur të zhvillimit të aterosklerozës dhe ndërlikimeve të saj.

Diabeti, i cili së bashku me hipertensionin dhe hiperkolesteroleminë përbëjnë sindromën metabolike, një pamje me rrezik të lartë të ishemisë kardiake.

  • Stresi
  • Jeta sedentare
  • Mbipesha
  • Tym
  • Predispozicion gjenetik

Cilat janë simptomat e sëmundjes ishemike të zemrës?

Dhimbje gjoksi (angina pectoris ose dhimbje anginale), me presion dhe dhimbje në gjoks, të cilat mund të rrezatojnë në qafë dhe nofull.
Mund të ndodhë gjithashtu në krahun e majtë ose në gropën e stomakut, nganjëherë ngatërrohet me simptoma të ngjashme me një rëndesë banale të barkut.

  • Djersitje
  • Gulçim
  • Të fikët Të përziera dhe të vjella

Si të parandalojmë sëmundjen ishemike të zemrës?

Parandalimi është arma më e rëndësishme kundër sëmundjes ishemike të zemrës.

Bazohet në një mënyrë jetese të shëndetshme, e njëjta gjë që duhet të ndiqet nga ata që vuajnë nga probleme të zemrës.

Para së gjithash është e nevojshme të shmangni pirjen e duhanit dhe të ndiqni një rregjim ushqimor të personalizuar në bazë të adn tuaj dhe problematikave shëndetësore që keni.

Mundësitë për stres psikofizik duhet të kufizohen ose minimizohen dhe aktiviteti fizik i rregullt fizik duhet të preferohet.

Të gjithë faktorët e rrezikut kardiovaskular duhet të korrigjohen, aty ku është e mundur.

Leave a Reply