DIABETI

DIABETI

Diabeti është një sëmundje kronike që karakterizohet nga një tepricë sheqeri (glukozë) në gjak, e njohur si hiperglicemi. Ajo ndahet në dy forma kryesore: diabeti tip 1 dhe diabeti tip 2.

Diabeti tip 1: karakterizohet nga mungesa totale e sekretimit të insulinës, ndërsa diabeti tip 2 përcaktohet nga një ndjeshmëri e zvogëluar e organizmit ndaj insulinës, prodhuar normalisht nga indet e synuara (mëlçia, muskujt dhe indi dhjamor), dhe / ose sekretim i reduktuar i insulinës nga pankreasi (nga qelizat e quajtura qelizat beta).

Diabeti tip 2: është një sëmundje mjaft e përhapur në të gjithë botën dhe prevalenca e tij po rritet vazhdimisht.

Cilat janë simptomat e diabetit?

Simptomat: ndonjëherë shfaqen kur sëmundja tashmë është e pranishme për vite me radhë. Simptomatologjia klasike, në raste akute, karakterizohet nga lodhja, etja e shtuar (polidipsia), diureza e shtuar (poliuria), humbja e peshës së pakërkuar, ndonjëherë edhe shoqëruese me oreks të shtuar, gjendje të keqe, dhimbje barku, deri për të arritur, në rastet më serioze, në konfuzion mendor dhe humbje të vetëdijes.

Komplikimet kryesore që vijnë nga diabeti mund t’i shkaktojnë dëmtime të ndryshme pacientit, të cilat ndahen në:

• Neurologjik (neuropati): ndryshimi anatomik dhe funksional i sistemit nervor qendror, periferik dhe vullnetar, sensor, motorik, vizual, akustik.

• Renale (nefropati): dëmtimi i strukturave filtruese të veshkave (glomerulet dhe tubulat renale) që në raste ekstreme mund të çojë në dializë (në Itali 30% e pacientëve në terapi dialize janë diabetikë).

• Okular (retinopatia): shkaktuar nga hiperglicemia kronike dhe hipertensioni që çon në ndryshimin e enëve të gjakut me përkeqësim pasues të shikimit deri në verbëri.

• Kardio-cerebrovaskulare: infarkt miokardi ose sëmundje ishemike e zemrës, goditje në tru.

Leave a Reply